Ο Χριστός σ αγαπά. Πράγμα που δίχνει πως έχει χιούμορ.
mpakouros.net - K17 αυστηρά
About ASPslash, About mpakouros, Admin, Archives, Glossary, Home, Polls, Submit Article
Καλό κουράγιο στο 2012, Οσοι προλάβουν να φύγουν πριν βγούμε από το ευρω
Παρέα μαζί σου...
7 μπακούρια on-line
Φρέσκα μπακουρονέα στο email σου!
Το όνομα σου:

Το e-mail σου:


Password(από την εικόνα παρακάτω):

The CAPTCHA image

Πες μας την γνώμη σου..
Για την χρεωκοπία της ελλάδας ευθύνετε
όλοι οι άλλοι εκτός ελλάδας (ξένα συμφέροντα και άλλες τέτοιες παπαριές)
Τα ελληνικά μεγαλοσυμφέροντα
Όλοι οι έλληνες, σαπίλα από τον πιο πλούσιο εως τον πιο φτωχό
Οι πάντες εκτός απο μένα
Πια χρωοκοπία; Μια χάρα τα παμε (με λένε Γιωργο)

675 Ψήφοι ( κανένα Σχόλιο )
Ακόμη τα προλαβαίνεις...
Wednesday
- θεικό (1)
Tuesday
- Είδη κουράδων...& όχι μόνο!!! (4)
- Πώς την πατάνε οι γυναίκες (5)
- Ο βασιλιάς πέθανε. RIP Michael Jackson (2)
Monday
- Απίστευτες πινακίδες από την Κίνα (0)
Wednesday
- 300 - Ελληνική έκδοση (0)
Sunday
- Ενδιαφέρον (0)
- Όταν ο κολητός παντρεύεται (8)
Tuesday
- Όταν σπάει το προφυλακτικό (10)
Friday
- Αφιερωμένο σε όσους... (7)
Περισσότερα...
Σχετικά με εμάς...
Mission Statements
1η έκδοση (Ιούλιος 2000)
Γιατί φτιάξαμε το μπάκουρος.
2η έκδοση (Ιούνιος 2001)
Γιατί συνεχίζουμε...
Το προσωπικό
Η λίστα με τους αρθρογράφους μας
Βιογραφικά
Όσοι κατέθεσαν βιογραφικό είναι εδώ.
Μόνο για αρθρογράφους και σχολιαστές...
Username: Password:
Σαν σήμερα στον κόσμο...
Τίποτε ενδιαφέρον...
Google
 
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Καταχωρήθηκε από τον/την : admin , Friday 21 June 2002, Κατηγορία: Εκπαίδευση

[Ένα άρθρο από τον/την SNAKT...]
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Category : Εκπαίδευση
Εκπαίδευση
Περισσότερα από admin
Στείλε το άρθρο σε ένα φίλο

Εκτύπωση...

Add to del.icio.us
Εδώ και αρκετό καιρό η χώρα μας αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει ακαδημαικά ιδρύματα που λειτουργούν στην χώρα μας με την πρόφαση ότι αυτά ανήκουν σε ιδιώτες ή ότι απειλείται η δωρεάν παιδεία?? με την λειτουργεία τους. Εδώ πέρα παρατηρείται το οξύμορο ότι οι απόφοιτοι των εμπόρων πτυχίων, της εκμετάλλευσης και άλλα κοσμητικά επίθετα τα οποία χρησιμοποιόυν οι πολέμιοι τους, γίνονται δεκτά σε ιδρύματα του εξωτερικού εγνωσμένης αξίας άνετα σε πτυχιακά τόσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα στην χώρα μας.
Πιστεύω πως κάποτε θα πρέπει και η χώρα μας να απαλλαγεί απο στερεότυπα και προκαταλήψεις οι οποίες υποκεινούμενες πάντοτε απο συμφέροντα μεγαλοεκδοτικοακαδημαικά βάζουν φραγμό στην λειτουργία πανεπιστημίων τα οποία δεν τελούν από τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους. Αποτέλεσμα όλων αυτών η θλιβερή πρωτιά της χώρας μας να έχει αυτή την στιγμή 65.000 φοιτητές στο εξωτερικό, και χωρίς να υπολογίσουμε τους φοιτήτες που θα υποχρεωθούν και φέτος να εγκαταλείψουν την χώρα τους σε αναζήτηση εκπαίδευσης της οποίας το κράτους τους την στερεί.
Σχετικότατο παράδειγμα αποτελούν τα Αγγλικά Πανεπιστημία τα οποία έιναι πλημυρισμένα από Ελληνες φοιτητές( είναι και οι καλύτεροι πελάτες) με αποτέλεσμα την οικονομική πίεση των γονιών αλλά και των ιδιών να σπουδάζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακρία, και σε δύσκολες συνθήκες(προσαρμογή-εξόδων-διαβίωσης)
Μάλιστα όλα αυτά σε εποχές δημογραφικής συρρίκνωσης, οικονομικών δυσχερειών και έλλειψης αξιόλογου εργατικού και επιστημονικού προσωπικού. Γιατί ας μην γελιόμαστε τα ποσά που σπαταλιούνται σε συνάλλαγμα για την υποστήριξη τόσων χιλιάδων νέων είναι φοβερά, αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι η χώρα μας χάνει αξιόλογο δυναμικό, το οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί ομαλά στην ελληνική κοινωνία.
Τουλάχιστον το κράτος αφού είναι κράτος δικαίου θα πρέπε να αρχίσει να σκέφτεται τα δυσβάσταχτα έξοδα στα οποία υποβάλλονται χιλίαδες οικογένεις κάθε χρόνο προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους, γιατί όσοι στέλνουνε τα παιδία τους στο εξωτερικό δεν είναι όλοι πλούσιοι ή λεφτάδες(ένα μικρό ποσοστό εξαύτων) Οπότε αν το εξετάσουμε και ορθολογιστικά και πρόπάντων αντικειμενικά το ζήτημα, δεν θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα μας αντί να εκδιώκει τα αξιότερα μέλη της να προσπαθεί να τα κρατήσει??`
Ιδιωτικά πανεπιστήμια;;; replied Μπριζόλα

Friday 21 June 2002 (11:33:07)


Δηλαδη να πληρωνεις για να σου δώσουν θέση;;; Τότε μπορεί να σπουδάσει και η κουτσή/χαζή/γκαγκά Μαρία.

Ο λόγος που τόσος κόσμος πάει στο εξωτερικό για σπουδές είναι η ανύπαρκτη αντιστοιχία θέσεων στα ΑΕΙ/ΤΕΙ με τους υποψήφιους. Για να μπεις σε πανεπιστήμιο έξω πρέπει πάλι να δώσεις εξετάσεις, μόνο που ο ανταγωνισμος δεν υπάρχει. Ξέρεις πως αν πιάσεις την βαθμολογία που σου ζητάνε, είσαι μέσα.

Γνωρίζοντας τον ψυχισμό και την μαφία του Ελληνάρα, είναι πολύ εύκολο να φανταστεί κανείς πως αν ανοιξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν θα είναι λίγα τα μαμόθρευτα θρεφτάρια με iq καλαμποκιού που θα πάρουν πτυχίο επειδή πλήρωσε ο μπαμπάκας τους.

Αυτό που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα για να μην διώχνει τα μυαλά της - γιατί βλέπεις πως διαπρέπουν οι Έλληνες έξω - είναι να δωθουν πολλά παραπάνω λεφτά στα πανεπιστήμια, να ανοίξουν παραπάνω θέσεις, και να μην τα τρώνε τα ακαδημαικά καρχαρίνια.Reply to this comment

ε.. να πω και εγώ έτσι? replied Λιποτάκτης

Friday 21 June 2002 (13:12:11)


Πρώτα πρώτα ας μην διαδίδουμε Ειδήσεις - Πατάτες... Στην Ευρώπη ΔΕΝ υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια με τον τρόπο που το εννοεί ο κάθε αδαής. Τα πανεπιστήμια είναι Δημόσια μόνο που είναι απολύτως ανεξάρτητα στα ζυτήματα των αποφάσεών τους από το κράτος. Παράδειγμα καθαρόαιμου Ιδιωτικού πανεπιστημίου είναι στο UK είναι το Μπακινχαμ Uni.

Οπότε αυτό και μόνο αναιρεί και θέτει σε νέες βάσεις την όλη κουβέντα, η οποία τροφοοτήται από:
a) Αετονύχιδες που εκμεταλεύονται την λόξα του κάθε γονέα να δει το παιδί του επιστήμονα με το στανιό
b) Ευσεβείς πόθους του κάθε άσχετου που γουστάρει να τεμπελιάσει ελεώ πανεπιστημίου για 3,5 - 4 ακόμα χρόνια

Όταν λοιπόν, δεχθούμε το γεγονός αυτό (ότι ιδιωτικό πανεπιστήμιο ΔΕΝ υπάρχει πουθενά), όταν σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε παρανοικά, κάνωντας κατάλυψη το 93 όταν ο νόμος Σουφλία προέβλεπε το πανεπιτήμιο 2 κύκλων ενώ τώρα βλέπω ποιό πάνω Post το οποίο υπερθεματίζει για τα πανεπιστήμια 2 κύκλων.... Όταν εν γένη δούμε την καμπούρα μας (την δικιά μας λέω όχι τον πολιτικών που φροντίζουμε και μπινελικόνουμε για το καλημέρα) τότε ας ξαναμηλήσουμε...

Άσχετο.... Ολοι οι Έλληνες γονέις σε ιδιωτικές κουβέντες "υπερθεματίζουν" για τον θεσμό της Part Time εργασείας... Όταν οι ίδιοι γονείς βρεθούν στον εργασειακό τους χώρο ξεχνανε τι λέγανε το βράδυ και απεργούν ενάντια στον "κακό" αυτό θεσμό....

Αυτή η χώρα είναι ένα τεράστιο τρελοκομείο... Καλή του ώρα εκεί που είναι..

Reply to this comment

N/A replied berry

Friday 21 June 2002 (15:05:15)


α. Καταρχήν μην χρησιμοποιείς "την αιμοραγία του συναλλάγματος" ως επιχείρημα για να ανοίξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το επιχείρημα είναι ξεπερασμένο από την ίδια τη ζωή. Κρατάς στα χέρια σου τα δύο τελευταία χρίνια (από τότε που μπήκαμε στην ευρωζώνη) το ίδιο ισχυρό νόμισμα με το γερμανό, το γάλλο, τον ιταλό, τον ολλανδό κτλ. κτλ.
β. Πόσες χώρες στην Ευρώπη ξέρεις να είναι πετυχημένος ο θεσμός των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στη Γερμανία για παράδειγμα μόνο κάτι νομικές και οικονομικές σχολές και ύπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα. Κανείς ιδιώτης δεν μπορεί να αντέξει το κόστος λειτουργίας (με δίδακτρα προσιτά σε ένα τουλάχιστον 2% με 3% του πληθυσμού) τμημάτων με λίγο μεγαλύτερες απαιτήσεις σε εξοπλισμό. Δηλαδή μας λες ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με όσο γίνεται πιο γρήγορα σε ένα θεσμό που σε γενικές γραμμές δεν είναι και ιδιαίτερα επιτυχημένος στην υπόλοιπη Ευρώπη.
γ. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ποιος θα τα ελέγχει. Με ποια κριτήρια θα θεωρούνται ίσα με τα αντίστοιχα των δημοσίων για προσλήψεις στο δημόσιο? Με τη λογική του ελληνάρα (πήρες πτυχίο -> θα μπεις στο δημόσιο) και επειδή ως έλληνες ξέρουμε από καλό λάδι, φοβάμαι ότι μια βιαστική κίνηση μάλλον θα οδηγούσε σε πανεπιστήμια τύπου βουλγαρίας, ρουμανίας ή γιουγκοσλαβίας.
Ιδιωτικά πανεπιστήμια να γίνουν στην ελλάδα, αλλά πρώτα να πρέπει να αλλάξει η νοοντρπία μας, δηλαδή:
1. Το κάθε ελληνόπουλο δεν είναι ένας καινούργιος Αινστάιν από τη στιγμή της γέννησής του και γι' αυτό ΠΡΕΠΕΙ να πάει στο πανεπιστήμιο.
2. Αν τελικά μπεις στο πανεπιστήμιο ΔΕΝ σημαίνει ότι θα βγεις κιόλας.
3. Αν πάρεις πτυχίο στη "γαλλική ρομαντική ποίηση του 16ου αιώνα" (κλεμμένο από την ταινία η μέρα της μαρμότας) ΜΗΝ έχεις την απαίτηση να βρεις δουλειά στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Βρες κάι άλλο να περισσότερο χρήσιμο να κάνεις στη ζωή για να βγάζεις το ψωμί σου.
4. Αν πάρεις πτυχίο (ανεξάρτητα σχολής) δεν είσαι κάτι το ιδιαίτερο για να απαιτείς και ιδιαίτερη μεταχείρηση. Είσαι απλώς ένας από τους 30 με 40 χιλιάδες πτυχιούχους που τελει΄ψνουν κάθε χρόνο στην ελλάδα. Μέσα από τη δουλειά σου θα δείξεις την αξία σου και θα κερδίσεις το σεβασμό.
5. Είμαστε οι πρώτοι στα πτυχία στην Ευρώπη, αλλά τελευταίοι στη σύγχρονη τεχνολογία. Άσε που δεν βρίσκεις και ηλεκτρολόγο ή υδραυλικό και αν τον βρεις πρέπει να ξηλωθείς για τα καλά.
Τι στο διάολο θα τα κάνουμε τόσα πτυχία.

Reply to this comment

Προσεξε τι ευχεσαι γιατι μπορει και να συμβει replied evris

Friday 21 June 2002 (15:18:40)


... και καποιοι θα καταληξουν σε ιδωτικα κολλεγια εντος η εκτος ελλαδας και μετα κινδυνευουν να τους διδασκω εγω και να θεωρουν κιολας οτι εχουν παρει ιδιες γνωσεις, ειναι ισοτιμοι π.χ. με τα παιδια που φοιτησαν στο original Τμημα Πληροφορικης και
Τηλεπικοινωνιων του Παν/μιου Αθηνων. Δεν θα ηταν κριμα για τους γονεις, τοσα λεφτα χαμενα για να ακουει το παιδι τους εναν τυπο που ουτε στα comments του mpakouros δεν θα τον αντεχε ο γιος τους;

πολυ ορθως εμιλησες αν και καθισμενος...


Reply to this comment

kai fisika prepei na epeletherwthei h dimosia kai katestimeni elliniki pedia replied shaman

Saturday 22 June 2002 (17:49:59)


1.idiwtiki ekpedeusi de simenei katargisi tis dimosias isa isa tha leitourgisi ws to antipalo deos stin dimosia tritovathmia ekpedeusi pou apotelei ena sintiritiko kai katestimeno monopolio
2. h idiotiki ekpedeusi tha aposimforisei ta dimosia panepistimia pou me ton megalo okgo mathitwn den prosferoun tin sosti ekpedeusi, enw ta megala panepistimia athinwn kai thessalonikis exoun xasei pleon tin palia tous egli me apotelesma stin Eurwpi na singrinontai me ta xeirotera panepistimia tis Agglias kai allwn xwrwn.
3.H dimiourgia idiwtikwn panepistimiwn de simenei oti opoios den eine ikanos tha pernei kai ptyxeio me ta leftakia tou mpampa tou opws anaferoun kapoioi afou kai auta tha ipagonte ston elenxo tou kratous.
4.Opws gnwrizete stin idrisi idiwtikwn panepistimiwn antidroun kirios katestimena kai alla simferonta.mipws auto sas leei kati.Pipws stin Ellada h dimosia ekpedeusi eine kai kateuthinomeni?as arxizoume na to skeftomaste kai afto.
5.Ta pedia twn ftoxwn oikogeniwn tha pernane poio eukola sto panepistimio kathos den tha yparxei megalos antagonismos kai etsi frontistiria kai parapedia tha elatothoun.
6.Ta pedia mas den tha xriazete na feugoun sto ekswteriko kai na pernoun ptyxeia apo panepistimia anamfivolou poiotitas.

Den katalavenw giati pollis kosmos kirios proerxomenos apo tin aristera antidra stin idiotiki tritovathmia ekpedeusi.Ti sas pirazei?Ti fovaste ? Nomoi panta tha yparxoun pou tha kathorizoun tin idiotiki pedia kai tha tin elenxoun.

Auta ta liga apo mena
Apeleutherwste tin pedia apo ta katestimena pou exoun dimiourgisei kratos kai symferonta.


Reply to this comment

ROMANI ITE DOMUM! replied Kapetan_Douros

Monday 24 June 2002 (00:15:30)


"ΤΗΣ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ";

Σοβαρά ε;

Νεαρέ, δεν πας καλύτερα να επαναλάβεις το δημοτικό, να μάθεις να μιλάς και να γράφεις μερικά στοιχειώδη ελληνικά; Όταν το κάνεις αυτό, τότε έλα να μας μιλήσεις για πανεπιστήμια...

Άκου "της πλήρης αναγνώριση"...

Πού σας μαζέψαμε ρε;

K.D.Reply to this comment

N/A replied νικος

Monday 24 June 2002 (11:11:55)


Το ελληνικο προβλημα ειναι ο ανταγωνισμος μεταξυ των αποφοιτων(αυτος εχει πτυχιο εγω θα κανω μαστερ να του παρω τη δουλεια, αυτος εχει μαστερ εγω θα κανω ντοκτορα και παει λεγοντας) και η μαλακια των ελληνικων γονεων οι οποιοι πουλουν χωραφια και σπιτια για να δουν τα παιδια τους με πτυχια. Ο λογος ο οποιος υπαρχουν τοσοι ανεργοι ειναι οτι δεν εχουν εμπειριες κατι το οποιο κανενας ανεφερε. Αντι οταν πανε εξω να παρουν εμπειριες ακολουθουν την ελληνικη μαλακια οσο πιο πολλα πτυχια εχω τοσο πιο πολυ θα με θελουνε στην ελλαδα λες και οι ντοπιοι ελληνες περιμενουνε αυτους με τα πτυχια να τους σωσουνε. Το αντιθετο συμβαινει σε χωρες του εξωτερικου. Το να εχεις μαστερ κλπ δεν σημαινει οτι εισαι σουπερμαν. Το αναποδο μαλιστα, σημαινει οτι σου αρεσει η φοιτητικη ζωη (τεμπελια και καραπουτσαριο-ανευθηνοτητα κλπ) και αυτος ειναι ο λογος οτι πολλες εταιρειες δεν παιρνουν πρωσωπικο με πτυχιαρες. Εχετε δει εσεις πολλες ξενες εταιρεις να εχουνε ανθρωπους με PHd??? Για να πας στην τραπεζα ζητανε PHd και μαστερ και κατι τρελλα που αμα τα ειχες ολα αυτα δεν θασουνα στην ελλαδιτσα θασουνα ο bill gates. Μετα υπαρχει και το στρατιωτικο. Το φανταριλικι ειναι μερος του ελληνικου συστηματος το οποιο δεν εχει σχεση με στρατο αλλα με το τι ακολουθει μετα το στρατο. Σε προετοιμαζει για την ελληνικη κοινωνια και τα επακολουθα -πουστιες, κομπινες, διαφθορα κλπ κλπ κλπ.
Και οταν εισαι στο στρατο νομιζεις θα τελειωσεις και ολα θα ειναι υπεροχα. Η πραγματικοτητα ομως ειναι ακομα χειροτερη γιατι μολις τελειωσεις τοτε διαπιστωνεις οτι εισαι ακομα στην στρατιωτικη κοινωνια αλλα χωρις λοχιες και αγγαρειες αλλα με κατι χειροτερο:την ελληνικη κοινωνια. Οσοι εχουν ψαξει γεια δουλεια τα ξερουν καλυτερα απο μενα!!! Και κατι αλλο για τους ανυποταχτους. Ειναι πολυ ευκολο να κρυβονται πισω απο ιδεες, οικογενειες, καριερες και αλλες τοσες δικαιολογιες. Δεν ειναι τιποτα παιδια ολοι περασαμε απο κει μια εμπειρια ειναι. Οι πατεραδες σας σας στειλανε εξω να τους κανετε περηφανους και οχι να ντρεπονται και να κρυβονται οταν πανε στο καφενειο γιατι εχουν δειλους απογονους.
Και κατι ακομα για καποιον "λιποτακτη" Καλο θα ηταν να αλλαξεις το παρατσουκλι σου γιατι δεν ταιριαζει με ελληνα. Οι ελληνες φημιζονται για τα μυαλα τους και τα αρχιδια τους. Εσυ χανεις στο δευτερο!!! Και μην νομιζεις οτι εισαι και ξυπνιος. Οι ξυπνιοι δεν περιμενουνε ποτε θα κανουν εκλογες στην ελλαδα να πανε να δουνε τους δικους τους, μπαινοβγαινουνε σαν κυριοι και οχι σαν ποντικια!!!

Reply to this comment

Δύο τινά replied DeToNaToR

Tuesday 25 June 2002 (23:42:41)


είτε είσαι υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο υπουργείο οικονομικών ο οποίος ανησυχεί ειλικρινά για το συναλλαγματικό μας ισoζύγιο, είτε είσαι κακομοίρης βολεψάκιας που σε μια προσπάθεια να αναβάλεις τον στρατό και να το παίξεις 2 χρονάκια φοιτητής τα έχωσες σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ και τώρα που τελειώνεις και τα κλαίς, λες άντε να κάνουμε μπούγιο για αναγνώριση μπας και πιασουμε τίποτα μόρια και μπούμε στο δημόσιο. Εκτός και αν η πρόταση:

"Εδώ πέρα παρατηρείται το οξύμορο ότι οι απόφοιτοι των εμπόρων πτυχίων, της εκμετάλλευσης και άλλα κοσμητικά επίθετα τα οποία χρησιμοποιόυν οι πολέμιοι τους, γίνονται δεκτά σε ιδρύματα του εξωτερικού εγνωσμένης αξίας άνετα σε πτυχιακά τόσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα στην χώρα μας."

...έκρυβε κάποιο βαθύτερο νόημα που αδυνάτησα να πιάσω...

Αν ήσουν πραγματικά αφρόκρεμα και ήθελες να μπεις σε κάποια σχολή σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο, τώρα θα ήσουν μέσα... αλλά, ναι, ξέρω, την μέρα των εξετάσεων είχες τροφική δηλητηρίαση/αλλεργία/περίοδο και το αποτέλεσμα σε αδικεί...θα έπρεπε να υπάρχει κάποια ειδική ρύθμιση για περιπτώσεις σαν και σένα. Πουτάνα ζωή.

Πολυ θα φχαριστιώμουν να έβλεπα έναν-σαν-και-σενα να βγει και να πει "πιστεύω ότι πρέπει να αυξηθούν τα τμήματα πχ. οικιακής οικονομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια γιατί αφενός πιάνουν τα χέρια μου και δεν μπορώ να μπω γιατί οι θέσεις είναι λίγες και αφετέρου η ζήτηση δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από την εγχώρια αγορά και αναγκαζόμαστε να εισάγουμε από τις Φιλλιπίνες και αλλούθεν"...αλλά όχι γενικόλογα "ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" και κάπου να βρούμε να τρουπώσουμε...

και μιας και το ανάφερα, αν εσυ μπακούρε που διαβάζεις αυτες τις γραμμές είχες την ευκαιρία ΣΗΜΕΡΑ να διαλέξεις μια πανεπιστημιακή σχολή για να σπουδάσεις και σου εξασφαλίζονταν ότι θα μπεις και χρηματοδότηση για 4 χρόνια τι θα διάλεγες (ας θεωρήσουμε ότι αν έχεις πάρει ένα ή περισσότερα πτυχία ήδη, τα διατηρείς)?

Reply to this comment

Τelestet-EMΠ replied Μοby

Wednesday 26 June 2002 (07:47:39)


Μπορεί να'χει δίκιο ο Λιποτάκτης (δεν το γνωρίζω καλά το θέμα) για το αν υπάρχουν ή όχι ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Ας θεωρήσουμε προς το παρόν, χωρίς τυπικά να ισχύει, ότι ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι μόνο όσα ανήκουν σε ιδιώτες αλλά όσα πληρώνεις δίδακτρα. Ποια θα ήταν τα οφέλη από την ίδρυση τέτοιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα;
1. Θα δημιουργούνταν περισσότερες θέσεις σπουδών. Δεν καταλαβαίνω τα επιχειρήματα "θα αποκτήσει και η κουτσή Μαρία πτυχίο" (που συνήθως προέρχονται από άτομα που έχουν ήδη πτυχίο). Ας αποκτήσει και πτυχίο Γυμναστικής Ακαδημίας αν θέλει. Γιατί είναι κακό να θέλει κάποιος να σπουδάσει (ή να το επιθυμούν οι γονείς του γι'αυτόν); Επίσης θα δημιουργούνταν περισσότερες θέσεις διδασκόντων.
2. Θα υπήρχε μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογών στις σχολές ώστε να περιοριστεί έστω και λίγο το φαινόμενο να μπαίνεις στη τελευταία σχολή της προτίμησης σου.
3. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη επαρχιακών πόλεων και μάλιστα με πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης απ'ότι στις μεγάλες πόλεις.
4. Δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν. Και αυτό που θεωρείς, έστω λανθασμένα, δωρεάν δεν το σέβεσαι ποτέ. Προσωπικά εκνευρίζομαι όταν καλούμαι να πληρώσω έμμεσα ή άμεσα (αλλά υποχρεωτικά) το κράτος για υπηρεσίες χαμηλού έως γελοίου επιπέδου. (όσο άσχετο και αν είναι, το παράδειγμα των τηλεσχολιαστών της κρατικής τηλεόρασης στο Μουντιάλ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δεν έχω τη δυνατότητα να πω "αρνούμαι να πληρώσω τέλη γιατί είστε ανίκανοι").
5. Η κινητήρια δύναμη της ιδιωτικής αγοράς είναι ο ανταγωνισμός. Βέβαια ενώ θεωρητικά περιμένεις να ανέβει το επίπεδο των κρατικών πανεπιστημίων από τον ανταγωνισμό, στην πράξη μπορεί να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο δηλαδή στην απαξίωση και την υποβάθμιση τους. Το σίγουρο είναι πως θα λήξει μία σχέση στην οποία ο ένας θεωρεί τον άλλο δεδομένο και δεν έχει κανένα κίνητρο να βελτιώνεται.
6. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι απελευθερωμένα από συνδικαλιστικές συντεχνίες και κομματικά συμφέροντα. Θα είναι δυνατή η αξιολόγηση των καθηγητών και θα γίνονται με πιο αξιοκρατικά κριτήρια οι προσλήψεις και η ανέλιξη των καθηγητών.
7. Θα γίνει αποτελεσματικότερη η σύνδεση με την αγορά εργασίας καθώς δεν θα χρειάζεται να δρουν υπόγεια όσοι και τώρα ακόμα εξυπηρετούν συμφέροντα ιδωτικών εταιρειών φοβούμενοι όμως την κατακραυγή και τις αντιδράσεις των αριστερών οργανώσεων.
8. Στην τελική υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία και προγράμματα συνταξιοδότησης, ιδιωτική ραδιοφωνία, ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια (εδώ διαφωνούμε Λιποτάκτη γιατί όσο χάλια και να είναι η ιδιωτική τηλεόραση σπάει το μονοπώλιο της κρατικής) και η τάση αυτή επεκτείνεται σε όλους τους τομείς όπου το κράτος προσφέρει μονοπωλιακά υπηρεσίες. Γιατί τα πανεπιστήμια να μην ακολουθήσουν αυτή τη ροή; (δεν είμαι κανένας θαυμαστής του Ανδριανόπουλου. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προϋποθέτει πέρα από συνταγματικές ρυθμίσεις και διαρύθμιση νομικού πλαισίου ιδιοκτησίας και λειτουργίας, τη βελτίωση των κρατικών πανεπιστημίων. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για το ένα δεν πρέπει να αποκλείει το άλλο)

Reply to this commentThis website is powered by ASPslash Ver 1.3
All rights reserved © 2000 - 2015

Articles and graphics presented here are the property of mpakouros.com, unless otherwise stated. Reproducing our material in any form without our written permission will result in legal action.
Την ευθύνη για τα άρθα φέρουν οι συγγραφείς μιας και το μπακουρος δεν ελέγχει ή λογοκρίνει τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ.